FUKSISANASTO

Sanasto, joka helpottaa elämääsi yliopistotaipaleella

Ainejärjestö

Samaa alaa samassa yliopistossa opiskelevien yhdistys, joka yrittää ajaa asioita, jotka sen
hallitus hyväksi katsoo. Kuopiossa tällaisia yhdistyksiä ovat meidän oman Hyeenan lisäksi:

  • Kulti (biolääketiede)
  • KuoLo (lääketiede)
  • Retikka (ravitsemustiede)
  • Fortis (farmasia ja proviisorit)
  • Socius (yhteiskuntatieteet)
  • Serveri (tietojenkäsittelytiede)
  • Terho (terveys- ja yhteiskuntatiede)
  • Dentina (hammaslääketiede)
  • Preemio (kauppatieteet)
  • Kvantti (teknillinen fysiikka)

Haalareiden väri ja selän logo kertovat sisällä olijan ainejärjestöstä.
Perinteet ovat yleensä ainejärjestöjen syytä.

Haalarit

Hyeenan tunnistaa pirteästä punaisesta haalarista, jonka selkää koristaa nimikkoeläimemme kuva. Haalarit ovat helppo valinta bileasuksi, käytännölliset laskiaismäessä ja vapun riennoissa, ehdottomat excuilla, luovat yhteisöllisyyden tunnetta ja onhan ne nyt h*lkkarin komeatkin! Haalareiden tilaus hoidetaan syksyn fukseille tuutoreiden ja hallituksen avustuksella.

Uudet haalarit täytyy luonnollisesti myös vihkiä käyttöön sopivin rituaalein. Tätä varten vietetään erityisiä haalarikastajaisia. Kastamisen jälkeen uutukaiset haalarit saavat erityisen kastemerkin.

Haalareista lämmin kiitos kuuluu myös opiskelijayhdistyksen toimintaa tukeville yrityksille!

Tuutori

Jokaisella pienryhmällä on oma tuutori, joka on fuksin tuki ja turva opintien alussa. Neuvoo ja opastaa fuksipalleroita talon tavoille. Tuutorin neuvoja kannattaa uskoa, mutta kaikkea ei kannata ottaa liian vakavasti!

KV-tuutori

Vaihto-opiskelijoiden tuutoreita kutsutaan KV-tuutoriksi. Lisätietoja toiminnasta yo-kunnasta tai omalta KV-vastaavaltamme.

Hyeenahuone

Hyeenahuone, joka on kaikkien hyeenoiden vapaassa käytössä, löytyy tällä hetkellä Melanialta Soveltavan fysiikan laitoksen sokkeloista. Hyeenahuoneelta löytyy opiskeluun liittyvää materiaalia, sohva, kaksi tietokonetta ja pientä ajanvietettä sekä usein ihmisiä. Onpa siellä myös jääkaappikin, jonne voi viedä evästä pitkää opiskelupäivää varten. Huoneelle voit tulla viettämään aikaa luentojen välissä ja nauttia kahvia Hyeenan punaisesta kahvinkeittimestä.

Hyeenan sähköpostilista eli Laumalista

Kaikki uudet jäsenet liitetään laumalistalle automaattisesti jäsenmaksun kirjauduttua. Listan kautta kulkevat ajankohtaiset tiedotteet, Murinat ja kokouskutsut.

Hyeenan Murinaa

Hallituksen sähköinen tiedote ajankohtaisista asioista jäsenistölle, johon on koottu tietoja kokouksissa päätetyistä ja muuten työn alla olevista asioista. Murinasta löytyy muun muassa Hyeenan tulevat tapahtumat!

Suojakännit

Suojakännit ovat mitä perinteisempiä Hyeenan järjestämiä tapahtumia. Nämä järjestetään vuosittain ennen yliopisto-opintojen alkua. Tapahtumassa fuksit pääsevät tapaamaan ensimmäistä kertaa toisensa ja Hyeenalauman sekä lievittämään ensimmäisen päivän jännitystä.

Sään salliessa suojakännit aloitetaan kokoontumalla Valkeisenlammelle Pushkinin patsaan läheisyyteen, josta jatketaan viettämään iltaa Ale Pupiin yksityistilaisuuteen.

Tutustumisilta

Syksyn alussa fukseille ja kaikille muille kiinnostuneille järjestettävä tutustumisilta, jossain Kuopion keskustan ravitsemusliikkeessä. Tutustumisillan vetävät Hyeenan tuutorit ja fukseille sekä vanhemmille Hyeenoille on järjestetty yhteistäohjelmaa. Hyeenan hallitus tulee myös esittäytymään tutustumisillassa. Tämä on myös vanhuksille oiva tilaisuus vaihtaa kuulumisia tovereiden kanssa kesän jälkeen.

Kaupunkisuunnistus

Koko ylioppilaskunnan yhteinen tapahtuma, viihteellinen Kuopion kaupunkiin tutustumiskisa, joka suoritetaan pienryhmissä, eri ainejärjestöjen tehtävärasteja kiertäen. Järjestetään heti alkusyksystä. Mainio tapa tutustua tuutoriryhmääsi!

Sitsit

Akateeminen pöytäjuhla – sitseillä yleensä lauletaan paljon! Ja syödään, jos juomiselta ehditään. Sitsailla voi esim. Wappuna tai muulloin ihan minkä tahansa teeman mukaisesti.

Kastajaiset

Hyeenan oma, tuutoreiden ja vanhempien opiskelijoiden järjestämä ilta tuoreille hyeenanpennuille ei fukseille rastien ja vapaamuotoisen hauskanpidon merkeissä. Perinteikäs tapahtuma, josta kukaan varttuneempikaan hyeena ei halua jäädä paitsi!

Kostajaiset

Tapahtuma, jonka ohjelmasta ja järjestelyistä vastaavat puolestaan fuksit. Kostajaiset järjestetään yhdessä Kultin kanssa. Hyeenan ja Kultin tuutorit ohjeistavat Kostajaisten suunnittelun alkuvaiheessa.

Tämä kuuluu myös niihin must-tapahtumiin, jota ei kannata missata!

Bileet

No niin, asiaan. Bileiden vuoksi kannattaa jo opiskellakin hiukkasen. Näillä on monta nimeä, niin kuin rakkaalla lapsella ainakin. Niin on myös järjestäjiä – ainakin alkusyksystä tuntuu, ettei bileistä tule loppua ollenkaan. Ja jos tulee, niin aina voi järjestää omat. Hyeenan bileet ovat legendaarisia, näitä kannattaa seurailla Hyeenan tiedotuskanavista ja Kide.app-sovelluksesta.

Excut

Excursio eli ”opintomatka”. Syksyllä tehdään syysexcu mökille luonnonhelmaan, perinteisesti Kuhmoon. Kevätexculla vieraillaan joissakin aloihimme liittyvissä yrityksissä ja suunnataan toisten ainejärjestöjen vieraaksi. Lisäksi voidaan järjestää muita lyhyempiä vierailuja yrityksiin.

OPM

Tilanteesta riippuen Oma Pullo/Pyyhe jne. Mukaan. Ja bilemainoksissahan tämä yleensä löytyy.

Perinne

Traditio, älyttömän makee juttu. Kaikesta voi tehdä sellaisen ja se on aivan paras syy pitää bileitä: kun kerran on tapana. Perinnebileet ovat yleensä parhaita, koska niitä on harjoiteltu eniten. Tunnetuimpia lienevät Wappu silliksineen, kastajaiset ja kostajaiset, tutustumisilta, suojakännit, Ysärit ja mitä noita pienempiä vielä lisäksi.

Jallukka

Hyeenan maskotti. Söpö karvaturri, johon voi törmätä joissakin Hyeenan tapahtumissa.

Hallitus

Tässä maassa on monta hallitusta, ihan pelkästään täältä yliopistolta löytyy lukemattomia. Muutamia mainitaksemme: Hyeenan hallitus, yo-kunnan hallitus, yliopiston hallitus. Hallituksissa yleensä päätetään niistä todellisista asioista. Hyeenan hallitus pitää kokouksen keskimäärin kerran kuukaudessa. Siellä päätetään mitä tehdään, joten jos asiat (tai pullakahvit) vähääkään kiinnostavat, kannattaa mennä kuikuilemaan. Puheoikeuskin siellä on kaikilla!

Ylioppilaskunta eli YO-kunta (ISYY)

on lakisääteinen yhteisö, johon on kuuluttava, jos yliopistossa opiskelee. Ei vaihtoehtoja. Jäsenmaksun vastineeksi saat palveluita. ISYY:n tarjoamia palveluita ovat monen muun muassa Lukema, jaostot, Wiikko-Ärsyke, Hyvät Kuvat, opiskelijakortti jne. jne.

SYL

Suomen Ylioppilaskuntien Liitto, joka hoitaa yo-kuntien ja meidän yliopiskelijoiden asioita valtakunnallisella tasolla, siksi maksamme jäsenmaksua myös sinne (sis. ISYY:n jäsenmaksuun).

Studentia

Tämä on se vaalea rakennus yliopiston punatiilisten kolossien välissä, siinä keskellä. Siellä
ompi Lukema, yo-kunnan toimisto, runsaasti liikuntatiloja ja kuntosali, kappeli ja keittiö. Studentialla järkätään Hyeenan hengareita ja joka viikkoinen liikuntavuoro.

Opiskelijakortti

Opiskelijakortin saat ladattua mm. Frank- ja Tuudo-sovellukseen. Monista liikkeistä saa kortilla opiskelija-alennusta kunhan vain hoksaa pyytää. Kortti kannattaa pitää mukana myös ruokalassa.

Wiikko-Ärsyke

Kerran viikossa yo-kunnan toimesta sähköpostiin ilmaantuva tiedote, joka valottaa yliopiston tapahtumia aina viikoksi eteenpäin. Lukekaa edes se, hyvät ihmiset.

Wappu

Joka opiskelijan ihannebileet. Myöskin Perinne isoimmalla P:llä mitä löytyy.  Kuopiossa opiskelijat kokoontuvat yleensä Valkeiselle erilaisen yliopistolla ja kaupungilla hillumisen jälkeen. Aamuyöllä sitten mennään kaikki yhdessä sillikselle. 

HUOM! Kuopiossa Wappuna yo-lakkia EI laiteta päähän ENNEN patsaan lakitusta.

Sivistykseen vihkiminen

Jos luulit olevasi sivistynyt tai tulevasi sellaiseksi vain opiskelemalla ja yliopistolla hengaamalla,
niin pieleen meni. Sivistykseen pitää vihkiä ja se tapahtuu tietysti Wappuna. Perinne jota ei kannata skipata

Akateeminen vartti

Opiskelijoiden päiden sekoittamiseksi keksitty tapa aloittaa luennot, harjoitustyöt ym. 15 minuuttia myöhässä eli varttia yli, ellei toisin mainita. HUOM: Tentit tosin alkavat aina tasalta.

Tiedekunta

Yliopiston tai korkeakoulun hallinnon perusyksikkö. Meidän tdk:mme on Luonnontieteiden,
metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta.

YTHS

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö, sijaitsee Niiralassa. Siellä hoituu niin kroppa kuin nuppiki. www.yths.fi

Ulkomaat

Yksinkertaisesti, ne muut maat kuin se kotimaa. Niihin kannattaa ja pitääkin lähteä tutustumaan ja vaikka opiskelemaan, jos vain suinkin vähänkään kiinnostaa. Yliopistolta löytyy apua ulkomaille haluavalle (kv-osasto). Hyeenan hallituksessakin on oma KV-vastaava. Koska ulkomaita on yleensä enemmän kuin kotimaita, on paljon varaa valita. Jonkinlainen pohja opiskelusta kotimaassa helpottaa sopeutumista ja sama pätee töihin.